Ilari Kuikka
Istumatyön aiheuttamat alaselän kivut
Useimpia meistä on todennäköisesti vaivannut erilaiset alaselän tai lantioseudun oireet työpäivän aikana. Alaselkä voi tuntua paineiselta tai siltä ,että sitä haluaisi venyttää ja liikuttaa. Usein syy ei kuitenkaan tule alaselän lihaksistosta , kuten selänojentajista. Nykyiset ja tulevat työpaikat asettaa ihmisille usein vaatimuksen tehdä työ istuvaltaan. Tämä asento pitää lonkankoukistajia jatkuvassa lyhentyneessä tilassa, jolla on taipumusta aiheuttaa alaselkään oireita.
Käsitellään tässä postauksessa lonkankoukistajia. Lonkankoukistusta (flexio) tekee monta eri lihasta, kuten iliopsoas, suora reisilihas, räätälinlihas ja leveän peitinkalvon jännittäjälihas. Keskitytään pääsuorittajaan eli iliopsoakseen. Iliopsoas lihas lähtee rintarangan ja lannerangan poikittaishaaroista ja välilevyistä eli selkärangasta. Se jatkaa matkaa sisäelinten alla kohti reisiluun päätä. Supistuessaan se tekee flexiota, koska lihas taivaltaa lonkkanivelen yli. Iliopoas koostuu kahdesta eri lihaksesta, Iliacus ja psoas major lihaksesta.

Piirsin kuvan helpottamaan hahmotusta miten lihas taivaltaa kiinnityskohdasta lähtökohtaan. Seuraavaksi havainnollistan , miten istuma asento vaikuttaa kyseiseen lihakseen.

Istuma asennossa lonkkanivel on jatkuvasti koukistunut eli flexiossa. Pitkällä aikajänteellä lonkankoukistaja lihakset voivat ns. lyhentyä. Kuvasta näkee hyvin miten lyhentyneet lonkankoukistajat voivat ''repiä'' lannerankaa mutkalle ja täten voi aiheuttaa lantion eteenpäin kippaamisen ns. ankanperseen ( lannerangan korostunut lordoosi).
Katsotaan seuraavaksi pari kikkaa mitä voi hyödyntää työpäivän aikana. Tämä liike hoituu näppärästi työn lomassa ja sitä voi tehdä muutaman kerran työpäivän aikana. Tällä saadaan lonkankoukistajat venytettyä takaisin lepopituuteen ja täten ehkäistä mahdollisia alaselän oireita!

Tämä liike suoritetaan näppärästi vaikka omalla työtuolilla. Liike voi olla kireille etureisille alkuun aika brutaali, joten tuolista voi sahata jalkoja poikki tai etsiä jotain matalempaa. Liikkeen voi suorittaa myös mainiosti ilman mitään koroketta. Tärkeintä suorituksessa on työntää lantiota eteenpäin ja ylöspäin venytettävän puolen pakaran supistuksen avulla. Neljännessä kuvassa on vielä sivulle taitto, joka vahvistaa venytyksen tunnetta. Tee liikettä sen aikaa, kun tunnet lihaksen rentoutuvan ja voit siirtyä toiseen jalkaan.
Hieronnassa tutkitaan lantion alueen ryhti ja miten se asettuu kannattelemaan vartalon painoa. Sieltä voidaan havaita aikaisemmin mainitsemani lantion kippauksen tai kiertymät. Hieronnalla voi tässätapauksessa vaikuttaa kauttaaltaan lantion alueen kireyksiin ja vapauttaa lonkankoukistajien jännitystä tehokkaasti. Tämä edesauttaa lantion toimintaa ja kykyä kannatella kehoa luonnollisemmassa asennossa.