top of page
Etsi
  • Writer's pictureIlari Kuikka

Jänteet ja jännetulehdus


Mitäs ne jänteet oikein olivat ja mikä niiden tarkoitus ja tehtävä on kehossa?


Jänteet ovat tiivistä sidekudosta, jotka mahdollistavat lihaksille liitoksen luuhun ja rustopintoihin. Lihas sijaitsee jänteiden välissä ja supistuessaan voima siirtyy jänteiden kautta nivelen yli luuhun muodostaen liikettä. Jänteillä on suuri kapasiteetti varastoida ja vapauttaa energiaa jousen lailla esimerkiksi akillesjänteellä. Se on taloudellista, eikä kuluta hapen avulla tuotettua energiaa juuri ollenkaan. Jänteet voivat toimia myös tukevana rakenteena. Olkaniveltä ympäröi kiertäjäkalvosin lihasryhmän jänteet, jotka muodostavat nivelkapselin nivelen ympärille.

Jänteissä hapenkulutus on noin seitsemän kertaa pienempää kuin lihasten. Jänteiden aineenvaihdunta ravitsee jännettä myös hapettomasti, jolloin ne ei tarvitse veren tuomaa happea samaan tapaan kuin lihakset. Jänteiden päällä kulkee myös erilaisia ''kalvoja'', jotka ruokkivat ja voitelevat jännettä. Tästä syystä jänteet jaksavat toimia pitkiä aikoja ja kantaa kuormaa ilman väsymistä. Toisaalta nämä ovat kompromissi paranemisen kannalta, joka on osittain verenkierron ja aineenvaihdunnan takia hidasta jos alueelle pääsee syntymään jonkin asteinen vaurio.

Kuvassa näkyy pohjelihasten kiinnitys akillesjänteen kautta kantaluuhun.

Kuva:<a href="https://www.injurymap.com/free-human-anatomy-illustrations">Injurymap</a>


Miten ja miksi jänteisiin syntyy tulehdustila tai vaurio? Miten keho siihen reagoi?


Jänteet vaurioituu useimmiten ylirasituksen seurauksena, mutta näin voi myös tapahtua jonkin nyrjähdyksen tai retkahduksen takia. Palautuminen harjoituksista on jänteidenkin osalta kriittisessä roolissa, jotta rasituksesta syntyneet pienet repeämät ja rispaantumat pääsevät paranemaan vahvemmaksi jänteeksi. Ihan niinkuin lihakset korjaantuu harjoituksen jälkeen vahvemmiksi.

Tulehdustila ja kipu siirtää kehon huomion kyseiselle alueelle ja pyrkii parantamaan vaurioitunutta aluetta. Tulehduksen aikana jänne hieman turpoaa nesteestä, mikä aiheuttaa alueelle liikerajoitusta ja kipua. Lyhyesti ja helposti sanottuna keho lähettää tulehtuneelle alueelle tavaraa, jotka aktivoivat alueella uuden jännemateriaalin muodostumista. Alueelle kasaantuu tätä jännemateriaalia, josta keho muovaa ajan kuluessa korjatun jänteen. Eri jänteillä on hiukan erilaiset paranemismekanismit ja niitä kaikkia ei vielä tällä hetkellä ymmärretä täysin.


Akuuttissa vaiheessa alueella voi esiintyä:

  • Arkuutta tai kipua rasituksessa ja myös sen jälkeen.

  • Turvotusta

  • Liikeradan heikentymistä

  • Lihasheikkoutta

  • Lämpöä ja punoitusta iholla


Asioita mitkä voivat vaikuttaa tulehduksen syntymiseen:


  • Tietyt urheilulajit, missä tulee yksitoikkoista toistuvaa liikettä esimerkiksi: juoksu, palloilulajit, uinti ja tennis.

  • Ikä, koska ikääntyessä jänteiden jousto heikkenee.

  • Työ, jossa työskennellään pään yläpuolella tai tehdään toistuvia liikkeitä

  • Diabetes (heikentynyt ääreisverenkierto vaikuttaa myös jänteisiin)

  • Loukkaantumisesta esimerkkinä nilkan nyrjähdys.


Erilaisia hoitokeinoja jännetulehduksiin:


  • Venytys ja vahvistus esimerkiksi fysioterapeutin ohjeilla

  • Jarruttava lihastyö ja liike aktivoivat jänteet paranemisvastetta.

  • Kylmähoito voi lievittää turvotusta ja kipua

  • Lepo tai rasituksen keventäminen

  • Tukia voidaan käyttää alkuvaiheessa osassa tapauksista

  • Hieronnalla voidaan tukea kuntoutumista ja hoitaa kipua hallittavalle tasolle.



Omat kokemukset jännetulehduksista ja niiden hoitamisesta


Sain 2019 keväällä juoksijan polven tyyppisiä oireita. Aloitettiin kaverin kanssa juoksuharjoittelu maratonia varten alkuvuonna. Ohjelma oli melko kovalla progressiolla verrattuna omaan juoksutasoon. Kipu polven ulkoreunalla alkoi juostuani puolimaratonin uusilla kengillä ja sen jälkeen ei tullut kyllä pidettyä lepopäivää. Jälkeenpäin ajateltuna nämä hyvät ideat on ollut aina todella huonoja, mutta kaikki tavallaan. Oireita oli aika pitkään. Noin 1.5kk ajan keskityin aktiiviseen kuntoutumiseen ,johon sisältyi venyttelyä, kylmähoitoa alueelle useita kertoja päivässä, omatoimista hierontaa sekä voimaharjoittelua.

Kipu oli todella viiltävää ja alkoi yleensä noin 3-4km juoksun jälkeen, joka paheni jokaisella askeleella. Jälkiviisaana olisi pitänyt ottaa alkuun reilumpi lepojakso juoksusta, jolloin olisin keskittynyt esimerkiksi pyöräilyyn kuntouttamisen ajaksi, joka ei tuonut kipua alueelle.



Kipualue merkattu punaisilla renkailla.


Pohjeluulihasten jänteen tulehtuminen tapahtui tänä syksynä yllätys yllätys harjoitellessani maratoniin. Oireet alkoivat kun olin juossut 21km, välissä lyhempiä juoksuja ja siitä viikonpäästä 30km pk-lenkin. Näiden jälkeen lähdin taas liian nopeasti takaisin harjoittelun pariin ja oireet alkoivat sillon. Nilkan ulkosyrjä tuntui aluksi hieman aralta juoksulle lähtiessä. Vasta juoksun jälkeen kipu yltyi melko voimakkaaksi, joka vaikutti jo kävelyyn. Kipualue oli turvonnut ja hyvinkin kosketusarka. Koitin aluksi pelkästään muutaman päivän lepoa useamman kerran ,muttei se toiminut. Parhaiten toimi 1.5vk lepotauko ja samalla hoidin nilkan liikkuvuuksia ja käsittelin oireilevia lihaksia hieronnalla sekä kylmähoidolla kolmesti päivässä. Tämä oli tehokas ratkaisu joka päästi minut takaisin juoksupolulle. Tämä kesti yhteensä noin 3-4vk.


Hierojakoulun aikana oli vaihdellen molemmissa käsissä peukalon jännetupintulehdus. Se meni ihan huonojen hierontatekniikoiden piikkiin, jotka ärsytti peukalon jänteitä ja jännetuppia. Kipu sijaitsi peukalon tyvessä ja peukalon rasittaminen voimisti kipua. Niistä selvisin aktiivisella venyttelyllä, rannenivelten liikkuvuusharjoittelulla sekä tekniikoiden muuttamisella. Alueen lihaksia tuli myös koulussa hierotettua ja käsiteltyä itse. Tämä oli kestoltaan noin neljä kuukautta ja pisin näistä tulehduksista. Lepoa ei ollut mahdollista antaa tai varmasti olisi ollut, mutta en suostunut sitä ottamaan. Sarjassamme taas fiksut päätökseni, mutta toivottavasti joku saa näistä omista hölmöilyistä opiksi.


Yhteenvetona


Omiin jänneongelmiin yksi suurin aiheuttaja on ollut äkillinen, pitkä ja toistuva rasitus. Kipu on ollut aina hyvin pistävää ja paikallista, joka on ärtynyt liikkeen aikana. Kuntouttaessa olen välttänyt alkuun asioita ,mitkä tuottavat kipua ja olen tehnyt paljon kylmähoitoa alueelle. Kivun lakatessa yleensä muutamassa päivässä/viikossa olen alkanut vahvistamaan,- venyttämään,- ja hieromaan lihaksia. Hierominen on ollut kivunlievitystä varten, jonka avulla on saanut liikeratoja hieman laajennettua ja kiihdytettyä alueen aineenvaihduntaa.

Jänteiden tulehdusmekanismin syntymisestä ja paranemisesta löytyi kyllä melko paljon tietoa. Kaikkea ei vielä tiedetä jänteiden paranemisesta, joka voi selittää ettei yhtä tiettyä ratkaisua ole syntynyt tulehduksien hoitoon. Kirjoitin tämän tekstin lähinnä jakaakseni omat hoitomenetelmät, millä olen saanut omat oireet kuriin ja päässyt taas harrastuksien pariin.


Vinkkinä: Jos etsit apua kehon ongelmiin vastaan tulee varmasti eri mielipiteitä ja tietoa asiasta. Tee suunnitelma miten aiot lähestyä ongelmaa ja pysy siinä. Jos se ei tuota tulosta niin kokeile jotain muuta. Tärkein on ettei lähde sekoilemaan jokaiseen suuntaan vaan pysyttäytyy suunnitelmassa. Jos askarruttaa pitäisikö mennä fysioterapeutille, lääkärille, hierojalle tai osteopaatille niin aina voi ottaa yhteyttä ja kysyä minkälaista hoitoa alueelle on mahdollista saada. Niistä voit valita itsellesi mielekkään tavan lähteä hoitamaan oireitasi.



-I.K

bottom of page