top of page
Etsi
  • Writer's pictureIlari Kuikka

Olkapään vaivoista

Ajattelin kirjoitella olkapäästä . Käydään aluksi läpi rakennetta, sitten yleisimpiä kiputiloja ja vammoja, sekä lopuksi miten hieronnalla niihin voidaan vaikuttaa.


Olkanivel on pallonivel ja samalla myös kehon liikkuvin nivel. Olkaluun pään nivelpinta liittyy lapaluun nivelkuoppaan kiinni varsin löyhästi. Niveltä tukee kiertäjäkalvosimen lihaksisto, joka näkyy alla olevassa kuvassa. Lihasten jänteet kiertävät olkaluun pään ylhäältä ja sivuilta, kunnes kiinnittyvät luuhun, luoden samalla nivelpussin. Olkanivelessä ei ole varsinaisesti nivelsiteitä kuten polvessa tai nilkassa ja siksi lihaksiston kunto on kriittisessä osassa olkapään tuennan ja toiminnan kannalta. Myös suuremmat lihakset auttavat pitämään pakettia kasassa, kuten rintalihas, hauis, ojentaja, leveä selkälihas ja olkalihas. Nämä lihakset tekevät pääosan nivelen liikkeistä.

Olkanivelen liikkeet tapahtuvat yhdessä lapaluun kanssa. Kun käsi nousee yli vaakatason esimerkiksi roikkuessa niin lapaluu liukuu eteen ja ylös kohti kylkeä. Päinvastoin lapaluu liukuu kylkiluiden päällä lähemmäs selkärankaa esimerkiksi soutuliikkeissä. Solisluu on varsin uusi lisäys luurankoon. Puussa elävä apina lisäsi solisluun tukemaan kehonpainoa roikkuessaan käsillä oksista. Solisluu työntää lapaluuta leveämmälle, jolloin olkanivelen liikkuvuus kasvaa entisestään varsinkin pään yläpuolella työskennellessä.

Vasen puoli kuvaa lapaa rinnan puolelta katsottuna ja oikea selän.

Olkanivelen suuri liikelaajuus altistaa sen myös herkäksi vammoille ja ylirasitustiloille. Yleisimpiä vammoja ovat: Kiertäjäkalvosimen repeämä tai tulehdus, limapussin tulehdus tai jäätynyt olkapää. Myös kalkkeumat ovat tyypillisiä olkanivelen alueella.


*HUOM* Alla puhutaan olkanivelen vammoista ja kiputiloista, jossa mainitaan usein ylirasituksesta aiheutuvat kivut ja muut rajoitukset. Olkanivel on tehty liikkumaan eikä sen käyttöä tule varoa ja varjella, ellei jokin ole rikki. Sillä tulee roikkua, työntää, vetää ja kannatella. Liikkuva ja vahva olkapää on parhain ennaltaehkäisy vammoille.


Supraspinatus tendiniitti eli ylemmän lapalihaksen jänteen tulehdus. Jännealue tulehtuu ja voi hieman turvota jo valmiiksi ahtaassa tilassa. Myös jänteen päällä oleva limapussi voi samalla ärtyä. Kun kättä nostetaan ylös niin jänne ottaa kiinni olkalisäkkeeseen (yllä kuvassa vaalean jännealueen yläpuolella oleva luinen rakenne). Lopputuloksena liikerata on kivulias kättä nostaessa sivulle hieman ennen vaakatasoa ja sen jälkeen. Usein melko kivuton vartalon vieressä tai reilusti nostettuna pään viereen. Tyypillinen 35-50v ihmisillä.


Samat kiertäjänkalvosimen jänteet voi myös revetä tai rappeutua, johtuen äkillisestä traumasta tai toistuvista liikkeistä varsinkin pään yläpuolella. Luonnollisesti esiintyvyys kasvaa ikääntyvillä ihmisillä. Alueella voi esiintyä leposärkyjä, rasituksessa johtuvaa kipua, voimattomuutta ja liikeradan jäykistymistä.


Limapussi tarkoittaa nestemäistä pientä patjaa luun ja pehmytkudosten kuten jänteiden välissä. Se luo pehmeän ja voidellun alustan luisien kohtien päälle tai alle. Toistuvat liikkeet tai isku voi saada sen turpoamaan ja tulehtumaan. Silloin puhutaan bursiititista eli limapussin tulehduksesta.


Lopuksi frozen shoulder eli jäätynyt olkapää. Nimensä mukaan se voi pahimmillaan estää koko käden liikuttamisen. Jäätynyt olkapää voi saada alkunsa esimerkiksi kaatumisesta käden päälle tai yllä mainitsemieni kiputilojen seurauksena. Kipu haittaa olkapään liikuttamista, jolloin se jäykistyy luonnollisesti. Nivelpussi paksuuntuu ja jämähtää jo valmiiksi ahtaaseen tilaan. Se on monivaiheinen ja pitkäkestoinen kiputila, jossa esiintyy jäätymisvaiheessa kipu ja jäykkyys. Jäätyneessä vaiheessa kipu lievenee, mutta jäykkyys voimistuu. Lopuksi liikerata lähtee palautumaan normaaliksi, mutta harvoin itsestään. Asianmukainen kuntoutus on suotavaa, että olkapään liikeradat normalisoituvat.


Suosittelen lukemaan ylläolevista vammoista vaikka terveyskirjastosta, jos haluaa tarkempaa selvitystä asiasta. Kirjoitan niistä mahdollisesti enempi jatkossa omina aiheinaan.


Sitten lopuksi minun näkökantaa hierontaan ja olkapäävaivojen hoitoon.


Mitä hieronnalla voi tehdä liittyen olkapään vammoihin ja niiden ehkäisyyn?


-Hieronta on tehokas tapa lievittämään kipua lihaksilta ja lihasketjuilta käsittelemällä esimerkiksi triggerpisteitä.

-Hieronnalla voi venyttää lyhentyneitä kudoksia, kuten rintaa. Kireä rintalihas vetää ja kiertää olkapäätä eteenpäin, joka pitää olkaniveltä loukkaantumisalttius asennossa.

- Hieronnalla voi venyttää itse niveltä niveltekniikoilla, joilla voi saada parannettua nivelen liikerataa.

-Parantaa neste-ja verenkiertoa alueella.Hieronta voi olla usein hyödyllinen hoitokeino olkapään kiputilojen lievittämisessä. Ärtyneisiin tai tulehtuneisiin alueisiin voi lähestyä epäsuorasti, jolloin voidaan rentouttaa lihaksen kautta kireää ja ärtynyttä jännealuetta. Hieronnalla ei sinänsä voi vaikuttaa suoraan tulehduksiin tai etenkään repeämiin, mutta sillä voi lievittää kipua ja leposärkyä tai työstää olkaniveltä parempaan asentoon. Kivuttomampi olkapää on usein myös liikkuvampi olkapää.


-I.K

Comentarios


bottom of page