top of page
Etsi
  • Writer's pictureIlari Kuikka

AMK-opinnot töiden ohella?

Jos olet päässyt kouluun tai mietit sinne hakemista, voit löytää tämän lukemalla vastauksia kysymyksiisi!


Ensimmäinen vuosi takana fysioterapeutin monimuoto-opintoja JAMK:ssa. Lähtökohtaisesti aika kivuttomasti meni opinnot töiden ja vapaa-ajan ohella, mutta muutama hektisempi ajanjakso mahtui myös mukaan. Käyn tässä kirjoituksessa pienen tiivistelmän läpi miten itse sain paletin hoidettua.


Syksy alkoi anatomian ja liikunnan ohjauksen parissa.

Ennen koulua oli ajatukset aika sekavia, että miten tässä saa työt ja opiskelut yhdistettyä. Alun epätietoisuus kesti pitkälle orientaatioviikkoon, milloin tapahtui kursseille ilmoittautumiset. Työt rullasivat kuitenkin normaalisti, joten oli vaikeaa hahmottaa onko jonkin työpäivän päälle sattunut myös koulua. Ensimmäiset kuukaudet meni pitkälti sopeutuessa ja opetellessa miten paljon opinnot vaativat aikaa ja milloin tehdä mikäkin tehtävä. Onneksi syksyllä oli pääosin tuttuja aiheita ja aineita, kuten anatomia.


Jälkeenpäin olisi kannattanut heti alkuun miettiä miten priorisoi asiat muutoksen edessä. Keskittyäkkö enemmän töihin ja yrityksen kehittämiseen vai laittaako kaikki voimat opiskeluun? Itse päädyin tasapainon löytämiseen.


Seuraavaksi kerron asioita, mitä olisin itse toivonut tienneeni ennen opintojen alkua.


Vinkki #1 - Priorisoi


Kannattaa päättää heti alkuun mihin keskittyy ja pysyä hetki siinä suunnitelmassa. Ensimmäisen lukukauden jälkeen voi joululomalla miettiä tarvitseeko muutoksia tehdä omiin valintoihin.


Mainitsin jo aikaisemmin valinneeni tasapainon löytämisen arjessa. Tämä tarkoittaa sitä, että töiden, vapaa-ajan ja koulun on oltava samalla viivalla. Aina ei voi tinkiä esimerkiksi omasta vapaa-ajastaan vaan pitää olla valmis myös tinkimään koulusta ja töistä. Jonkun kurssin on voinut ottaa rennommin, että kerkeää tehdä tarpeeksi töitä tai joskus työpäivään täytyy tehdä aikaa kouluhommille. Mutta ei se aina täydellisesti voi mennä. Itselläni jäi lähes kokonaan yrityksen verkkosivujen ja markkinoinnin tila huomioimatta. Välillä taisi mennä kuukausia etten vieraillut edes omilla nettisivuilla.
Vinkki #2 - Kurssien työmäärän vaihtelevuus


Yksi opintopiste tarkoittaa keskimääräisesti 27 työtuntia. Tämä tuli kuultua vuoden aikana lukuisia kertoja, mutta ei se ihan näin mennyt. Jotkin viiden opintopisteen kurssit vaativat muutamia kymmmeniä tunteja yli sadan sijaan. Ja nyt puhuu tasainen kutosen oppilas lukiosta.


Toisaalta osa muutaman opintopisteen kursseista vaati enemmän työtä kuin viiden opintopisteen kurssit. Lopputulemana voin kuitenkin sanoa, että työmäärä on asetettu aika reippaasti ylärajoille. Tietenkin jos haluaa parhaat arvosanat kursseista voi se viedä enemmän aikaa, mutta itselleni riittää kolmosen paremmalla puolella oleminen.Vinkki #3 - Talous


Mitenhän yritykselle tai töille käy kun aloitan koulun? Ensimmäinen ajatus heti alkuhuuman jälkeen, joka nousi mieleeni. Noh ihan hyvin se kaikki on mennyt opinnoista huolimatta. Opiskelijalla ja yrittäjällä on oikeus asumistukeen, sekä opintorahaan, jos haet opintolainan. Töitä tuli tehtyä sen verran, että saa yrityksen kulut ja vuokrat maksettua ja jos koulussa oli löyhempää nii kerkesi tehdä vähän sukanvarteen. Opintolainat sijoitin Asp-tilille, rahastoihin sekä osakkeisiin.
Vinkki #4 - Yrittäjänä opiskelu


Yrittäjänä opiskelu onkin ollut yllättävän helpottava tekijä. Mahdollisuus vaikuttaa omiin työvuoroihin, sekä työpäivien pituuksiin mahdollistaa opiskelun loistavasti. Yrittäjänä on tietenkin taloudellinen rasite taustalla kuten Antti Tuisku laulaa :


" Tosi kiva maksaa tellit, lellit

Sähkö, puhelin, puurot, vellit

Vuokra, mätkyt, netti, velat

Verot, korot, korkojen korot"Seuraava vuosi


Syyskuussa alkaa toinen opiskeluvuosi, joka tarkoittaa enemmän oman alan opintoja. Mielenkiintoista nähdä mitä siellä opetetaan ennen seuraavan kevään ensimmäistä harjoittelua. Harjoittelun aika on vielä vähän kysymysmerkki itselleni työnteon osalta. Täytyy ehken katsoa alkuun miten raskaita päiviä 6-8vk harjoittelu sisältää. Töitä voisi tehdä sitten iltaisin tai viikonloppuisin oman jaksamisen mukaan. Ja jaksaahan sitä!


Kannattaa lähteä opiskelemaan jos tuntuu yhtään siltä. Elämä menee osakseen uusiksi koulun takia, mutta jokaiseen ongelmaan löytyy kyllä ratkaisu. Itselleni sattui vielä huippu luokkalaiset, joiden kanssa koulupäivät menee vähemmän tuskaisesti.


-I.KComments


bottom of page