top of page
Etsi
  • Writer's pictureIlari Kuikka

Urheiluhieronta VS Klassinen hieronta


Käydään läpi tässä kirjoituksessa, mitä se urheiluhieronta oikeasti on, ja miten se eroaa klassisesta (tavallisesta) hieronnasta. Urheiluhieronta mielletään usein hyvin erilaiseksi verrattuna klassiseen hierontaan, mutta onko näin?

Aloitetaan urheiluhieronnasta joka on pääosin erikoistumista urheilijan lihashuoltoon. Tämä pitää sisällään palauttavan ja valmistavan käsittelyn, joita pystytään soveltamaan urheilijan tarpeeseen. Valmistavassa hieronnassa valmistellaan urheilijan lihakset ja nivelet suoritukseen tai harjoitukseen. Sillä pyritään hakemaan liikeradat avoimiksi ja verta virtaamaan tärkeimmille lihaksille. Valmistava hieronta tehdään usein harjoitus,- tai kisapaikalla, koska sen vaikutus on lyhytkestoinen. Sama idea on alkuverryttelyissä yms. lämmittelyissä, joita tehdään omatoimisesti.


Palauttavassa hieronnassa edesautetaan lihasten nestekiertoa, aineenvaihduntaa ja kevyillä venytyksillä tai mobilisoinneilla palautetaan lihaksia lepopituuteen. Tavoitteena on ajaa harjoitteesta tai suoritteesta tulleet kuona-aineet ja hapot pois lihaksista. Tämä edesauttaa palautumisen käynnistymistä kuormitetuissa lihaksissa. Molemmat käsittelytavat ovat suhteellisen kevyitä lihaksille. Liian voimakkaat käsittelyt ennen tai jälkeen tärkeitä harjoituksia tai kisoja voi pahimmillaan huonontaa tulevaa suoritusta sekoittamalla hermostoa.


Harjoituskaudella käsittely voi olla enemmän muokkaavaa. Sielä pyritään kehittämään kudosten ja nivelten suorituskykyä, sekä liikkuvuutta. Näillä saadaan ehkäistyä vammoja ja muita ylirasitustiloja , kun keho on joustava ja valmiina ottamaan iskuja vastaan.

Klassinen hieronta on perinteinen hierontamuoto, jolla on tuhansien vuosien tausta. Siinä hyödynnetään perusotteita joita ovat: sivelyt, pusertelut, täristelyt, hankaukset, taputukset ja ravistelu. Näillä muokataan kudosta ja vilkastutetaan aineenvaihduntaa. Se poistaa kipuja, rentouttaa lihaksia ja vilkastuttaa imunestekiertoa. Otteet ovat hyvin samantyylisiä kuin urheiluhieronnassa. Esimerkkinä valmistava hieronta jossa tehdään sivelyitä, puserteluita, täristelyjä, ravisteluja ja taputuksia. En muista mitä klassisille hierojille opetettiin koulun aikana, mutta eroina voi olla MET-venytysten, mobilisointien ja poikittaiskäsittelyiden osaaminen. Mielestäni asiat käytiin heidänkin kanssaan läpi. Näissä on kuitenkin eroja joka koulun välillä, mitä kellekkin opetetaan ja mitä koulun sisällä oppilaat ja opettajat opettavat keskenään.


Erot klassisen ja urheiluhieronnan välillä ovat siis käyttötarkoituksessa. Urheiluhieronta sopii toteutetuksi lähellä suorituksia. Klassinen hieronta taas soveltuu paremmin normaalin arjen keskelle. Urheiluhierojan suurin hyöty tulee lajispesifisyydestä. Termillä tarkoitan tietyn lajin tai harrastuksen tuoman kuormituksen ymmärtämistä keholle esim. jääkiekko tai maratonjuoksu. Jääkiekossa tulee keholle jatkuvasti toispuoleista räjähtävää liikettä kun taas maratonissa tasaisempaa kuormitusta koko keholle ja varsinkin lantiolle. En kuitenkaan näe syytä miksi ei klassinen hierojakaan osaisi näitä asioita, mutta sitä ei ole heiltä edellytetty.


Eroja varmasti löytyy jokaisen hierojan välillä kuka tietää mistäkin parhaiten ja kuka on käynyt minkäkin jatkokoulutuskurssin. Luonnollisesti ne lajit, joita urheiluhieroja itse harrastaa tai seuraa aktiivisimmin ovat hänen parasta osaamisaluettaan. Useimmiten se löytyy hierojan joiltain nettisivuilta jossa on lyhyt henkilöesittely.


Comments


bottom of page