top of page
Etsi
  • Writer's pictureIlari Kuikka

Keho ja vesi

Ihmiskeho koostuu noin 50-75% vedestä. Kehossa vettä esiintyy aivoissa, luissa, lihaksissa, veressä, soluissa ja niiden välissä. Nestetasapainon vajaus voi johtaa kehon eri alueiden häiriöihin alkaen päänsäryistä ja tokkuraisuudesta, myös vakavempiin romahdustiloihin.


Veden rooleja kehossa on :

  • Kehon lämpötilan säätelyssä

  • Solujen, lihasten ja elinten toiminnassa

  • Työskentely kuonan ja ulosteiden huuhtomisessa/hävittämisessä elinten ja suoliston avulla.

  • Nivelten voitelussa

  • Kudosten kosteuttajana

Keho käyttää synoviaali nestettä, rustoa ja nivelkapselia luiden välissä pehmentämään,tasoittamaan ja tukemaan liikettä. Vaje nestetasapainossa voi vakuttaa myös näihin rakenteisiin tuomalla kolotuksia ja narinoita. Ajattele vaikka vanhaa öljytöntä oven saranaa joka avataan..


 

Missä keho kuluttaa vettä? Ja miten sitä voi seurata?


Keho kuluttaa vettä hyvin vaihtelevasti tilanteen mukaan. Hikoilu on yksi ihmisten suurimmista veden kuluttajista. Ihmisten jäähdytysjärjestelmä on erittäin tehokas verrattuna muihin nisäkkäisiin tai eläimiin. Tehokkuus perustuu hikirauhasten ja hikoilun runsaaseen määrään,sekä ihokarvojen vähyyteen (joillain..). Sen avulla on voitu aikoinaan uuvuttaa eläimiä useiden tuntien tai jopa päivien kestoisissa metsästyksissä. Koirat läähättävät jäähtyäkseen ja norsuilla on suuret laakeat korvat mistä lämpö pääsee haihtumaan. Ihmisillä hävikkiä syntyy myös ruoansulatuksen, hengityksen, urheilun ja haihtumisen seurauksena.


Nesteytystä on helppo pitää huolta seuraamalla kehon signaaleja ja toimintoja, kuten virtsan väriä tai suun kuivuutta. Virtsan tulisi olla haaleaa ja melko väritöntä.



bottom of page